HTML

Egy ateista naplója

Friss topikok

  • theatheist: Szia! Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy találtál valami érdekeset a sok hülyeség között, ami... (2013.10.14. 22:44) Jézus vs Buddha
  • theatheist: Köszönöm szépen :) (2013.10.06. 20:04) A forrás
  • haloventime: Köszi a beszámolót, és gratulálok a helyezésedhez! Üzenetben válaszolok, úgyhogy majd nézd a post... (2013.04.08. 20:52) két vélemény
  • theatheist: A nap beszólása pedig (Y-tól) "Te nem ismerted X-et, mert nem olvastad a könyvet, pedig csak ilyen... (2013.03.18. 17:16) A hívő lélek torzulásai
  • theatheist: Én sem igazán akartam róla beszélni csak épp belefutottam a facebookon és ide akartam kapcsolni, h... (2013.02.25. 16:45) Korán reggel

Címkék

A gonosz ateista téveszméje 2.

2010.11.26. 22:06 varkány

4. Atyádat és anyádat tiszteld!

Ez a parancs egy rohadt nagy marhaság. Először is a tisztelet nem automatikus, ki kell érdemelni azt. Vehetjük úgy, hogy a gyerek megcsinálása, kihordása, megszülése tiszteletet érdemel (de eddig a részig az apa semmi megerőltetőt sem csinált). Szóval max anyánkat tisztelhetjük.
A következő kérdés az, hogy sikerül-e és hogyan sikerül felnevelni a gyereket. Ha jól sikerül, akkor igazából a tisztelet alapvető lesz a szülő-gyerek kapcsolatban és nem kell erre külön parancsot adni. Ha meg sikertelen a gyerek-projekt, akkor mindegy milyen parancsot kap valaki, nem fogja tisztelni a szüleit.
A másik kérdés a kölcsönösség. Az ember nem tud olyanokat tisztelni, akik nem tisztelik őt. Így minimum egy kis apróbetűs rész kéne miszerint "Lányodat, s fiadat tiszteld!" Persze ez kimaradt.


A biblia szerint, aki bármelyik szülőjét megüti azt halálra kell ítélni. A szülő felelősségét egy pillanatig sem mérlegeli a "szentírás". Ez a következő beszűkült látásmód eredménye:

Évezredek óta a férfiakat különleges kiváltságok egész sora védi. Az emberek közötti hierarchia a nemek kérdése, míg a nemen belüli hierarchia kor kérdése (az idősebbnek jár a tisztelet+védelem).
Primitívebb szinten természetesen a fizikai erő, illetve a falkában érvényesülést segítő képességek határozzák meg a hierarchiát. Az emberi társadalom átfogó szintjén ezek nem működnek (minden társadalomban az idősek tiszteletét hirdetik, míg az erősek tiszteletét nem), legfeljebb kisebb közösségeknél fordulnak elő.
Ezeknek a hierarchiáknak a megléte pedig nem más mint evolúciós örökségünk, és érdekes, hogy a vallás azt igyekszik bebetonozni, ami állati múltunkból maradt ránk. Persze ez nem csoda, hiszen a vallást is férfiak írják, akiknek megfelel az evolúciós elrendezés és persze, hogy nem fognak maguk ellen beszélni.
Mellesleg a tisztelet kérdése teljesen magánügy, és a vallással szemben a szekuláris világ belátja, hogy a közösségnek nincsen joga az egyén magánéletébe beavatkozni. Szerintem ez sokkal elfogadhatóbb, mint a házunkba, hálószobánkba, de még az agyunkba is belelátni akaró katolikus big brother Orwellt idéző ötlete, amit egyébként a szekuláris hatásoknak hála mostanra kezdenek feladni (bár egyes homofóbok még mindig úgy gondolják, hogy nekik joguk van megmondani és ellenőrizni, hogy mi történik ez emberek ágyában).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diaryofanatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr526035486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öregdiák 2010.11.28. 13:52:49

Helyesbíteném a törvényt: Apádhoz és anyádhoz légy irgalmas, hogy rémes bánásmódodat el ne tanulják büdös kölkeid . Mert igazad van, ahol intelligens emberek okkal tisztelik egymást, ott nincs baj. De senki sincs hiba nélkül, és ennek fokozatai vannak, tehát a tisztelet nem egyértelmű. Mindenkiben nem találhatunk meg mindent ami nekünk jó, se szülőben, se gyerekben. Hanem hogy ne legyünk akkor se kegyetlenek, ha a másik nem makulátlan, márpedig nem az. És vannak szükség helyzetek is, ínséges idők, amikor az a szülő/nagyszülő már kurvára útban van, és nem mindenki élhet azon a szellemi szinten, hogy ezt legyőzze. Ezért az egyszerű, Istenre kent figyelmeztetés, ami így nyer nyomatékot, hogy nem akárki parancsolja, hanem Isten. De tisztelet helyett mindenképp az "irgalom" szót használnám, bár ki tudja, az akkori szókincs mit kínálhatott ? A férfi : Legtöbb nő igenis szeretne mellé állni egy elhivatottságát tudó, és követni akaró Férfinek. Csak hát a férfi sem ilyen, vagy olyan, hanem vegyes. És akkor kurva nehéz mellette állni. No de ezt melyik férfi ismeri el? Jól mondod, míg ők az egyház irányítói, addig a biblia is szent marad, bárhogy hasonlít is a legzavarosabb vízre.
süti beállítások módosítása