HTML

Egy ateista naplója

Friss topikok

  • theatheist: Szia! Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy találtál valami érdekeset a sok hülyeség között, ami... (2013.10.14. 22:44) Jézus vs Buddha
  • theatheist: Köszönöm szépen :) (2013.10.06. 20:04) A forrás
  • haloventime: Köszi a beszámolót, és gratulálok a helyezésedhez! Üzenetben válaszolok, úgyhogy majd nézd a post... (2013.04.08. 20:52) két vélemény
  • theatheist: A nap beszólása pedig (Y-tól) "Te nem ismerted X-et, mert nem olvastad a könyvet, pedig csak ilyen... (2013.03.18. 17:16) A hívő lélek torzulásai
  • theatheist: Én sem igazán akartam róla beszélni csak épp belefutottam a facebookon és ide akartam kapcsolni, h... (2013.02.25. 16:45) Korán reggel

Címkék

Keresztény bűnözés?

2011.04.10. 10:34 varkány

Sam Harrisre a könyvesboltban figyeltem fel, a Tények és Keresztények c. esszéje miatt. Egyfelől megint bebizonyosodott a magyar fordítók leleményessége, tekintve, hogy az angol cím sokkal snasszabb (Levél egy keresztény nemzethez). A könyvecske nem sokban különbözik Richard Dawkins Isteni téveszméjétől ugyanakkor érdekes tényeket hoz fel, amelyeket érdemes megfontolni.

Az egyik új dolog, amit eddig nem tudtam (hiába tanultam az amerikai kultúráról), hogy az amerikaiak iszonyatosan konzervatívak (kiváltképp a déli államok). Ez megnyilvánul többek között abban, hogy a keresztény lobbi sikerrel akadályozza az olyan nemibetegségek elleni küzdelmet, amelyek évente több tízezer ember életét követelik. Miért? Mert egyes keresztények meg vannak győződve arról, hogy a HPV hasznos a házasság előtti szex megfékezésében. (Igen, emberáldozat árán. Éljen a modern vallás).

Na de egy másik érdekes tény: bár a szerző nem mondja ki, a bűnözési ráták arra utalnak, hogy a legmélyebben vallásos helyek produkálják a legbrutálisabb és legveszélyesebb környezetet. "A huszonöt legveszélyesebb város 76%-a van a vörös [az erősen keresztény konzervatív, általában déli államok], és 24%-a a kék [a felvilágosultabban gondolkodó] államokban. Mi több, az USA öt legveszélyesebb városa közül három a hitbuzgó Texasba esik" (Harris 57). Szerintem figyelemre méltó statisztika, főleg ha meggondoljuk, hogy a még mélyebben hívő iszlám országokban mennyire durva dolgok történnek. Nekem úgy tűnik, hogy a vallásból fakadó intolerancia agressziót vált ki az emberekből, amely aztán a bűnözésre is hatással van. Ahogyan azt Sam Harris is kijelenti: a biblia nem a szeretet és megértés leghatékonyabb közvetítője.

(Amúgy lehetséges érvelés lehet az, hogy a vallás nem oka, hanem következménye a magasabb bűnözési rátáknak).

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diaryofanatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr196035475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öregdiák 2011.05.04. 12:09:34

Hát igen, ezért kellett a bibliának az ó-testamentumra épülnie, hogy ha valaki a Jézusi tanítások szerint akarna cselekedni, rögtön el lehessen őt téríteni Isten szavával ". Azt gondolom, mi itt Európa közepén azért vagyunk kicsit okosabbak, mert mindig átjáróháznak használtak, és az átkelők vittek ugyan minden foghatót, de mindig hagytak egy kis új, eddig ismeretlen felfoghatót maguk után. Ahol nem jöttek mentek örökké a más kultúrát erőltetők, ott eltunyul a gondolkodás.Semmit nem olyan könnyű itt lenyomni a torkunkon, mert tudunk más lehetőségekről is. Igaz, így meg forog is rajtunk a köpönyeg... :)

Rynas 2011.07.22. 15:19:28

A déli államokban a rasszizmus szintén magasabb, gondolom szép számmal vannak rasszista indittatásból elkövetett gyilkosságok is. És - legalábbis fiktív történetekben gyakran találkoztam azzal, hogy e rasszista egyének buzgó Istenhívőként gondolnak magukra. Némileg nevetségesnek tartom, hogy egyes keresztény egyének felosztják az embereket kereszteny=jó, ateista = nem jó. Miközben nem igazán tartható jónak egy olyan ember, aki másokat származás és nemi identitás alapján itél meg.

theatheist 2011.07.27. 14:18:51

Azt hiszem az új bejegyzésem a te véleményedhez is kapcsolódik. Vagyis a nagyon keresztény ember a toleranciát és az elfogadást ugyan elismeri (hiszen Jézus erre tanította) mégis valahogy nem igazán ez a legfontosabb része a liturgiának és a hitnek. Ez nálunk is igaz. Ha elmész egy templomba akkor nem azt fogod hallani századszor is, hogy legyünk türelmesek, legyünk toleránsak stb. hanem azt hogy csakis Jézus az úr meg az úr az úr és az a legfontosabb, hogy ezt elismerjük. Nem csoda hát, hogyha ezen emberek számára nem olyan nagy érték a jámborság és a tolerancia.
süti beállítások módosítása