HTML

Egy ateista naplója

Friss topikok

  • theatheist: Szia! Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy találtál valami érdekeset a sok hülyeség között, ami... (2013.10.14. 22:44) Jézus vs Buddha
  • theatheist: Köszönöm szépen :) (2013.10.06. 20:04) A forrás
  • haloventime: Köszi a beszámolót, és gratulálok a helyezésedhez! Üzenetben válaszolok, úgyhogy majd nézd a post... (2013.04.08. 20:52) két vélemény
  • theatheist: A nap beszólása pedig (Y-tól) "Te nem ismerted X-et, mert nem olvastad a könyvet, pedig csak ilyen... (2013.03.18. 17:16) A hívő lélek torzulásai
  • theatheist: Én sem igazán akartam róla beszélni csak épp belefutottam a facebookon és ide akartam kapcsolni, h... (2013.02.25. 16:45) Korán reggel

Címkék

Ölni nem bűn

2010.10.06. 23:17 varkány

Bár előre kell bocsátanom, hogy a kereszténységet többet fogom kritizálni, mint más vallásokat (ennek egyszerűen az az oka, hogy ezt a vallást ismerem a legjobban), valójában egyik sem tökéletes. Számomra a legalapvetőbb hibát ott követik el, hogy azt állítják, hogy a jó és a rossz univerzális mértékek, és hogy a világmindenség ezen a kettőségen alapul. Ez egyszerűen a saját begyepesedett gondolkodásunk terméke, amitől nem tudunk megszabadulni (bizonyos értelemben nem is kell, de a dolgokat azért realizálni kéne).

Legelőször abból indultam ki, hogy az élet jó, a halál rossz. Már ez nagyon vitás feltételezés, mert látszólag az élet semmilyen különösebb értéket nem képvisel az univerzumban és így Isten szemében sem valószínű. Komplett fajok vesznek el a semmibe, vagy olykor teljes bolygók ökoszisztémája pusztul ki egy-egy becsapódó meteorit vagy aszteroida miatt. Az élet kicsiben sem (pl egy szúnyog) és egy picivel nagyobban (pl az ember) sem képvisel olyan értéket, amelyet az univerzum megóvni akarna. Nézzük meg a természeti katasztrófákat és áldozataikat (akik nem romlott lelkű bűnözők). Az élet véges, a létezés örök. Az élő szervezet megszűnhet dolgozni, de az alkotórészei nem pusztulnak el (alakot váltanak, más állapotba kerülnek stb.).

Igen, azt mondom, hogy a gyilkosság Isten szemében nem bűn. Nem bünteti, nem kel ki ellene, nem akadályozza meg, leginkább úgy tűnik, hogy nagy ívben leszarja. A gyilkosság mégis bűn? Bizonyos értelemben igen, de nem azért, mert valamilyen ember feletti törvény tiltja, hanem azért mert a társadalmi együttélést teszi lehetetlenné, azáltal, hogy olyan fájdalmat és indulatot gerjeszt, ami aztán könnyen egy önpusztító folyamattá növi ki magát. Ez a folyamat kicsiben és nagyban is jelen van a világban. Gondoljunk csak arra, hogy az iszlám és például amerika mennyire gyilkolják egymást. Persze az egész úgy kezdődött, hogy mindkét fél csak visszaütött.

Rövidebbre fogva: azt mondanánk, hogy egy vulkánkitörés, amiben emberek halnak meg, csakis rossz lehet. Én azt mondom, hogy nem rossz az, hiszen ha nem törne ki a vulkán akkor az azt jelentené, hogy a föld magjának működése leáll, és az általa generált mágneses mező nélkül a napszél egyszerűen elfújná az atmoszféránkat, és akkor nem csak néhány ember, de az emberiség halna ki. Konklúzió: a világ nem jó, vagy rossz. Semleges működések halmaza az egész, amelyet az öntudatra ébredt anyag saját korlátoltsága miatt bélyegez meg feketének, vagy fehérnek.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diaryofanatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr636035504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éva 2010.10.08. 14:45:48

Az ember fél. fél, mert gyenge, mert sokszor tehetetlen. Vannak dolgok, amihez elég az akarat, de a legtöbb baj megoldásához kicsik vagyunk. Elkeseredünk, szorongunk. Az embernek két dolog kell, szabadság, és biztonság . Egyensúlyban!!! Szinte lehetetlen megkapni. A szabadságtól félünk biztonság nélkül, a biztonságtól féltjük a szabadságunkat. Sokszor hozza úgy a sorsunk, hogy rettegnünk is kell, vagy hogy olyasmi történik velünk, ami helyrehozhatatlan. Ilyenkor vagy van körülöttünk valaki/valakik, aki segíthet, reményt adhat, vagy nincs. Ha nincs, akkor vagy beledöglünk, vagy elképzeljük, hogy kell lennie valakinek.. aki.... és ha így, fohászkodva megértük a holnapot, akkor majdcsak felállunk, és megyünk tovább... Tehát kell a "valaki" képzete, szükség lehet rá. Ha még nem voltál ilyen helyzetben, akkor nem tartod normálisnak, dehát nem is normális helyzetekben kell!!! De ez ilyenkor csak HIT, nem vallás, nem egyház, amire szükség van. Az később jön. pl.Összefog egy csoport a végtelen egyedüllétben, ős-időben, mondjuk... valaki átveszi a vezető szerepet, és tudja is a jót, ami életben tarthatja őket, de az kemény, kényelmetlen feladatokkal jár... nem akarják, nem hiszik, hogy muszáj... ő pedig tudja, hogy igen! Akkor megfenyegetik ezt a vezetőt. De ő akar tenni a sok butuska érdekében is (ez a saját érdeke is persze), ezért azt mondja, hogy őt felülről védelmezik, és támogatják. Hát valahol az ős időben igy keletkezhetett a vallás, akkor még csupa jóindulattal. Kérdezték biztosan tőle, milyen az ő utasítója, támogatója? Hát felöltöztette széppel, jóval, erővel, szigorral...ölni is képesen, hogy legalább félelmükben engedelmeskedjenek a hívek, ha már saját érdekükben lusták... Az egyház már más érdekekkel jött létre, de ha ismertél jó közösségű kis falut, lakóikat szerető jó pappal, akkor arra is gondolhatsz, hogy nem muszáj az egyháznak olyannak lennie. Más értelme is lehet... Messziről hazatérőnek mit jelent a templom tornya? Végre itthon ! Ismeretlen közösségbe megismertetni magunkat legkézenfekvőbb a templom. Közösség segítségét kérni ... templom... ha jól működik. Működhetne jól is. Persze, sokféle ember csak sokfélét hozhat létre... ezért nem így működik. Írásom meg ne tévesszen, nem vagyok hívő. De mint mondtam, még ki tudja, mi vagy ki kerülhet elő a nagy világmindenségből, ezért szigorúan istentagadó sem vagyok. Valaha én is sokat töprengtem ezen, jártam több egyházban is, de nem lettem vallásos, viszont az elkeseredett, reménykedőt meg tudom érteni. Sajnos, őket becsapni is könnyű.

aeidennis 2010.10.08. 23:07:21

Nem tudom olvastad-e: HAMVAS BÉLA, A BOR FILOZÓFIÁJA. Mottó: EGY POHÁR BOR AZ ATEIZMUS HALÁLUGRÁSA. Ateisták = bigottok számára kötelező. (Szerintem az ateizmus ahhoz hasonló, ami Kolontárnál kifolyt abból a tározóból, elpusztít mindent, ami szép, jó, elszakít a gyöketektől, és nem marad más utána, mint fájdalom, üresség és terméketlen föld.) Mert az ateizmus csak rombol, tagad, és ilyen "eszmére" nem lehet emberi életet alapozni.

theatheist 2010.10.08. 23:46:16

Köszönöm a véleményedet, bár több problémát is találok benne. "EGY POHÁR BOR AZ ATEIZMUS HALÁLUGRÁSA." Nem értem, hogy akkor a sok buzgó keresztény miért Jézus vérével azonosítja a bort, de hát nekem mindegy. "Ateisták = bigottok számára kötelező." "(franc.: bigot), kegyeskedő, szenteskedő, vakbuzgó, olyan ember, aki nagy gondot fordít a vallásos szokások külső gyakorlására, anélkül azonban, hogy amellett a komolyabb vallásos életre és a szigoruan erkölcsi magatartásra nagy súlyt helyezne." Szerintem az ateizmusnak pont az lenne az egyik lényege, hogy nem érdekli a vallásos élet, így nyilván a külsőségeire sem fordít gondot. "elpusztít mindent, ami szép, jó, elszakít a gyökerektől" Ezt éppenséggel a kereszténységről is elmondhatjuk, mert Írország kivételével mindenhol erőszakkal, a korábbi szokásokat üldözve vezették be. Magyarországon szintén elég véresen. "nem marad más utána, mint fájdalom, üresség és terméketlen föld." Nem hinném, hogy bármikor is eljutnánk oda, hogy az egész emberiség elismerné az elképzeléseimet és ráébredvén azoknak igazságára több milliárd ember tömeges öngyilkosságot követne el a bolygón. A magam részéről, csupán annyira törekszem, hogy az olyan dolgokat kritizálva, amik megérdemlik a kritikát, megpróbáljam az emberek gondolkodását visszaterelni a valóságba, abból a rózsaszín álomvilágszerű agymosásból, amit olyan emberek hajtottak végre, akik nagyon is tisztában vannak azzal, hogy ez is csak egy eszme. (Egyébként nem azt mondom, hogy inkább ne legyen semmi, hanem azt, hogy lehet ez is, hiszen valaminek lennie kell, csak itt és ott javítani kell rajta mert hibás a rendszer. Az ilyen javítások ellen meg aztán végképp nincs kifogása a világnak, hiszen milliók értenek egyet Luther Mártonnal például abban, hogy ne latinul misézzenek a papok, hogy legyen anyanyelvű bibliafordítás, stb.) " ilyen "eszmére" nem lehet emberi életet alapozni " Igazából nem érdekel, kinek mit jelent az ateizmus. Számomra ez is csak egy újabb eszme, amiben egyetlen dolog fogott meg: gondolhatok és kimondhatok bármit, amit megtapasztalok vagy el tudok képzelni. Nincsenek korlátok, nincsenek tabuk és kötelező ötletek. Így számomra az ateizmus csak annyit jelent, hogy a világ minden szépségére nyitottan élhetek (SEMMI elől nem kell elzárkóznom) és ugyanakkor kritikusan, gondolkodva nem kötelező bevennem a sok szart, amit lépten-nyomon rám akarnak tukmálni. Szabadon élni, szabadon gondolkodni, szabadon hinni. Nekem ez az álmom. De azt is megértem, ha neked nem.

aeidennis 2010.10.09. 14:56:58

Egyszer majd szembejön veled egy ugyancsak korlátok nélkül élő ember, aki azt gondolja, hogy teljesen rendben van az, ha megkésel és kirabol. És amikor ott fekszel a saját véredben egy rossz szót sem szólhatsz rá, mert ugyanúgy él, ugyanúgy gondolkodik és pont olyan, mint te vagy. Ha az ember korlátok nélkül él, semmi nem különbözteti meg az állattól. Azok is jól elvannak erkölcs és vallás nélkül.

theatheist 2010.10.09. 16:24:38

Igazad van. Igazad van, mert hívő ember még soha nem ölt, és a vallás által előírt szabályok áthághatatlansága teszi őket tökéletessé, és Isten szemében megfelelővé. Igazad van, mert a vallás és erkölcs szinte már annyira elválaszthatatlanul egy és ugyanaz, hogy akinek vallása sincsen, annak nyilván erkölcse sem lehet, így csakis a társadalom és a világ szennye lehet. Nem tudom, milyen álomvilágban élsz, de próbáld meg elképzelni azt, hogy megyek az utcán, senkinek sem akarok rosszat, erre körbeáll egy csoport keresztes szentéletű ember, leöntenek benzinnel és felgyújtanak, mert nincsen rajtam kereszt. És ebben az a legszebb, hogy én előbb fogom azt mondani, hogy megbocsátok nekik, mint például Te, mert én nem is várok se jobbat se többet az elvakult, agymosott emberektől. A hívő pont akkora kupac szar, mint a nem-hívő (vagy talán egy picit nagyobb? Nincs jogom eldönteni, de azért ha összehasonlítod, hogy eddig vajon a vallásos emberek, vagy az ateisták öltek meg több ártatlant, akkor érdekes eredményre juthatsz). ui.: ateizmus nem egyenlő az anarchizmussal (Ha ez nem tiszta, akkor nyugodtan menj el a könyvtárba és olvass utána/wikipédia)

Rynas 2011.07.15. 21:07:14

"elpusztít mindent" Ja, mint az inkvizíció a másképpgondolkodókat.
süti beállítások módosítása