HTML

Egy ateista naplója

Friss topikok

  • theatheist: Szia! Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy találtál valami érdekeset a sok hülyeség között, ami... (2013.10.14. 22:44) Jézus vs Buddha
  • theatheist: Köszönöm szépen :) (2013.10.06. 20:04) A forrás
  • haloventime: Köszi a beszámolót, és gratulálok a helyezésedhez! Üzenetben válaszolok, úgyhogy majd nézd a post... (2013.04.08. 20:52) két vélemény
  • theatheist: A nap beszólása pedig (Y-tól) "Te nem ismerted X-et, mert nem olvastad a könyvet, pedig csak ilyen... (2013.03.18. 17:16) A hívő lélek torzulásai
  • theatheist: Én sem igazán akartam róla beszélni csak épp belefutottam a facebookon és ide akartam kapcsolni, h... (2013.02.25. 16:45) Korán reggel

Címkék

Csepp filozófia

2011.06.28. 20:07 varkány

Kedvelt érvelés isten léte mellett az óra-órakészítő hasonlat, miszerint, ha egy svájci óra minden tartozékát belerakjuk egy dobozba, még ha a végtelenségig rázogatjuk is, az sosem fog véletlenszerűen egy működő órává összeállni. Rendkívül tetszetős és fogós érvelés (bár mintha már belefutottam volna valahol a cáfolatába, talán épp Dawkinsnál) és elgondolkodtató. Ahogyan talán más is előttem, belefutottam abba a hibába, hogy rögtön megoldást kezdtem keresni, egy bizonyítást arra, hogy ez igenis lehetséges, mindvégig figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy magával a hasonlattal van egy óriási gond.


(A probléma egyértelmű és teljesen biztos vagyok abban is, hogy olvasmányaim részleteiből raktam össze az alábbi gondolatsort.)
Tehát, a hasonlat ugyebár azon a feltételezésen alapszik, hogy világunk (akárcsak a svájci óra) olyannyira összetett és valószerűtlen, hogy csakis tudatos tervezés eredménye lehet. Ezzel az ötlettel megmagyaráztuk és mint megfejtett problémát félre is tehetjük a világ valószerűtlenségének kérdését. Egy hívő keresztény itt teszi a pontot a mondat végére. Az ügynek vége.


Csakhogy ha világunk valóban tudatosan megtervezett, abban az esetben a tervezőnek magának még annál is bonyolultabbnak kell lenni. Ilyenformán a világ valószerűtlenségét olyasvalamivel próbáljuk feloldani, ami a természeténél fogva még annál is valószerűtlenebb. Logikailag következetlennek tűnik és az ateisták pont az ilyen következetlenségeket imádják (a gondolkodó emberek szintén).

(Rendben, mondjuk, hogy isten teremtette a világot. De istent ki teremtette? Erre a prototipikus válaszok azok, hogy isten magát teremtette, vagy magától értetődő, a végtelenség óta létezik és a végtelenségig fog létezni. És ezen a ponton nem lehet nem észrevenni: abban, hogy a világ magától értetődő, a végtelenségtől a végtelenségig létezik stb. kételkedni jóformán kötelező (mert ha nem kételkedsz ebben akkor te egy egoista, nagyképű ateista pöcs vagy), míg ugyanazek a kérdések isten esetében meg sem említhetők. Magyarán csak addig gondolkodhatsz szabadon, amíg meg nem mondják neked, hogy mire gondolhatsz és mire nem.)

Elképzelt vitarészlet, egyben kiváló tipp hívőknek:

- Az órakészítőnek bonyolultabbnak és éppenezért valószerűtlenebbnek kell lennie, mint az órának.
- Miért? Ez miért ne lehetne másképp? Mi írja elő?
- Egyszerűen a logika és az ok-okozat törvénye írja elő.
- És mi bizonyítja, hogy az ok-okozat törvénye az egyetlen törvény, amely alapján az univerzum működik?
- Ennek bizonyítása maga a világunk. Akárhová nézünk ezt a szabályt látjuk.
- És amit nem látunk? Ott nem lehet valami más is?
- ... (Ide minden további javaslatot várok:)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diaryofanatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr806035463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theatheist 2011.11.02. 19:22:14

Az alábbi érdekességet egy blog kommentjei között találtam (persze angolul) így átfordítva rögzítem itt: "Paley órakészítős érvelése önmagát cáfolja meg. Tegyük fel, hogy sétálsz a tengerparton, pázsiton, vagy éppen a dzsungelben és belebotlasz egy órába. Miért gondolod rögtön azt, hogy az óra megtervezett dolog? Azért mert ellentétben áll a homokkal, fűvel, virágokkal és minden őt körülvevő egyéb természetes jelenséggel, amelyek NEM MEGTERVEZETTEK. Az óra különbözősége a természetes környezettől adja azt a benyomást, hogy megtervezett dologgal van dolgod. Ha minden egyéb is megtervezett lenne, akkor nem tudnád kiválsztani az órát, mint a környezetétől elütőt. Ilyesformán ez az érvelés saját magát cáfolja meg."
süti beállítások módosítása