HTML

Egy ateista naplója

Friss topikok

  • theatheist: Szia! Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy találtál valami érdekeset a sok hülyeség között, ami... (2013.10.14. 22:44) Jézus vs Buddha
  • theatheist: Köszönöm szépen :) (2013.10.06. 20:04) A forrás
  • haloventime: Köszi a beszámolót, és gratulálok a helyezésedhez! Üzenetben válaszolok, úgyhogy majd nézd a post... (2013.04.08. 20:52) két vélemény
  • theatheist: A nap beszólása pedig (Y-tól) "Te nem ismerted X-et, mert nem olvastad a könyvet, pedig csak ilyen... (2013.03.18. 17:16) A hívő lélek torzulásai
  • theatheist: Én sem igazán akartam róla beszélni csak épp belefutottam a facebookon és ide akartam kapcsolni, h... (2013.02.25. 16:45) Korán reggel

Címkék

A gonosz ateista téveszméje

2011.03.27. 23:14 varkány

7. Ne lopj!

Ez is igen problematikus parancs volt. Egyértelműen senki sem vette komolyan, hívő és nem hívő egyaránt. Kezdjük ott, hogy a pogányoknak nincs joguk a tulajdonhoz (kivéve ha túl sok a kardjuk és az ágyújuk, amivel azt védik). Így rengeteg perecedens volt arra, hogy a szent életű keresztények ártatlanok vérét ontva raboltak aranyat jézus krisztus dicsőségére. Azt már nem is említeném, hogy a római szentszék olykor milyen agyafúrt módszerekkel próbálta kicsalni hívei pénzét és azt milyen célokra fordította. Elég annyit megjegyezni, hogy róma semmiben sem volt jobb, mint bármely hódító hadúr. Hatalmat és vagyont harácsolt, ha kellett tisztességtelen módszerekkel is. Szerintem ez is lopás, de egyesek szerint nem, és róma továbbra is szent.

A másik probléma ezzel a kérdéssel még a szekulárisokon is kifogott. Ugyanis amikor a nőknek nem lehet vagyona (amikor a nőt emberszámba sem veszik), akkor igen problematikus a lopás. Amikor az egyik ember úgy birtokolja a másikat, mint egy élettelen vagyontárgya, akkor szintén igen érdekes a lopás esete. És az, hogy ez megváltozott, kevéssé írható a hívők számlájára. Azok akik még mindig nem fogták fel, hogy a biblia csak egy szimbolikus jelentőségű mesegyűjtemény, valójában egy kétezeréves hagyományokon alapuló eszmerendszert akarnak követni, észre sem véve, hogy az már két ezek éve sem működött jól, és hogy igen durván újra kéne értelmezni, hogyha haladni akarunk valamerre. Ilyen probléma például az, hogy róma a mai napig nem ismerte el a nők egyenjogúságát (mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az amerikai alkotmány sem tette meg ezt). Pap csak férfi lehet. Mintha a papi hivatás legfőbb eszköze a pénisz lenne (Richard Dawkins). De ez már messzire megy az eredeti témától. A lényeg: a lopás kérdésében hívő és nem hívő nem különbözik.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diaryofanatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr876035477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öregdiák 2011.04.01. 12:13:46

Hát igen, kell ám az egyház, mint a falat kenyér, a nép hülyítéshez. No, de, ha nem gondolunk az ellenségeskedésre, akkor is ! Mert fejlődés nincs kizsákmányolás nélkül !!! Kizsákmányolni pedig csak a butákat lehet, ezért tömegeket kell butaságban tartani a jó ügy érdekében is. Cáfolhatsz, de odáig nem nő fel az ember ! És még egy : Furcsa ez az egész. Oly esendők vagyunk a világban, pl. egy meteor ! Le kell küzdenünk !!! Csakhogy ha sosem lövöldöztük volna egymást, akkor nem lenne eszközünk egy meteor ellen sem, mindnyájunk védelmére sem ! Ölnünk kellene egymást, hogy mind élve maradhassunk? És ez belénk lenne vésve ?

theatheist 2011.04.09. 12:03:03

A népet valóban meg kell tartani a hülyeségben, ez társadalmi cél nem csak Magyarországon, hanem a fejlett világ más országaiban is (lásd pl USA). Szintén tény, hogy amennyiben a keresztény vallás a saját tanításai szerint működött volna, és egy sokkal békésebb közösséget hozott volna létre, akkor lehet, hogy ma Európai is az iszlám világhoz tartozna. Ebben nagy szerepe volt a katolikus agressziónak, és ebből a szempontból például örülök, hogy ez volt, mert az iszlám még a kereszténységnél is szarabb. Ami viszont szerintem fontos, hogy mindenki belássa, hogy éppen a fennmaradásért vívott küzdelem miatt is, az egyház közel sem tökéletes. A biblia sem tökéletes (abban is rengeteg erőszak van), és a szent szék sem tökéletes (mert pl rendre félreértelmezte az írást). Azt szintén be kell látnunk, hogy a világ évszázadokkal lenne lemaradva önmagához képest (technológiai téren) amennyiben nem lettek volna nagy háborúk. A repülőgépek fejlesztését, a rádiótechnika fejlesztését mindent a hadiipar finanszírozott (még az internet is egy olyan védelmi rendszerből nőtte ki magát, amelyet a hideg háború nukleáris támadással fenyegető időszaka tett szükségessé). Így igenis nagyon fontos kérdés: vajon ez tényleg ennyire bele van kódolva az emberi természetbe? Ha igen akkor miért? A sátán műve? Nyilván. De hiszen haladtunk is általa. Ja akkor az meg biztos isten műve. Azt hiszem ez eléggé rávilágít arra a tényre, hogy mint azt keresztény teológusok is belátják a bűn és gonoszság problémája egyáltalán nincs megoldva. Még a biblia sem ad rá választ. És éppen ezért gondolom fontosnak azt, hogy nyitottan gondolkodjunk, mert ha a vallás nem tudta megválaszolni ezt a kérdést, lehet, hogy más úton kell keresnünk azt.

öregdiák 2011.04.18. 11:47:47

Igen, sokszor úgy látszik, mintha lépcső lenne minden szörnyűség valami nagy feladathoz, amit a mindennek ellenére fennmaradó élőnek kellene majd végre hajtania, és az ehhez való való eszköz gyártás a fájdalmas folyamat. Így viszont az egyén kevés szót érdemel.
süti beállítások módosítása